El danès que va atraure la mirada de la societat cap als més desfavorits: Jacob A. Riis

220px-Jacob_Riis_2.jpgJacob Riis, un immigrant de Dinamarca, es va convertir un dels més famosos fotoperiodistes de la ciutat de Nova York a finals del segle XIX i es va dedicar a documentar la difícil situació dels treballadors i els més desfavorits.
El seu treball, especialment en el seu llibre emblemàtic de 1890 How the Other Half Lives va tenir un impacte enorme en la societat nord-americana. En un moment en què la societat nord-americana avançava en termes de força industrial i es feien grans fortunes en l’era dels lladres de lladres , Riis va documentar vides urbanes i va descriure honestament una realitat ombrívola que molts haurien ignorat feliçment.
Les fotografies sorrenques que Riis va prendre en els barris de tuguris van documentar les dures condicions dels immigrants. En augmentar la preocupació pels pobres, el treball de Riis va ajudar a impulsar reformes socials.

La vida primerenca de Jacob Riis
Jacob Riis va nàixer en Ribe, Dinamarca, el 3 de maig de 1849. De xiquet, no era un bon estudiant i preferia les activitats a l’aire lliure als estudis. No obstant açò, va desenvolupar un amor per la lectura.
Un costat seriós i compassiu va sorgir d’hora en la vida. Riis va estalviar diners que li va donar a una família pobra quan tenia 12 anys, amb la condició que ho usaren per a millorar la seua sort en la vida.
En la seua adolescència, Riis es va mudar a Copenhaguen i es va convertir en fuster, però va tenir problemes per a trobar treball permanent. Va tornar a la seua ciutat natal, on va proposar matrimoni amb Elisabeth Gortz, el seu interès romàntic de tota la vida. Aquesta va rebutjar la seua proposta, i Riis, en 1870, a l’edat de 21 anys, va emigrar a Estats Units amb l’esperança de trobar una vida millor.

Carrera primerenca a Amèrica
Durant els seus primers anys als Estats Units, Riis va tenir problemes per a trobar un treball estable. Passejava, va sobreviure en el llindar de la pobresa i sovint era assetjat per la policia. Va començar a adonar-se que la vida a Estats Units no era el paradís que molts immigrants imaginaven. La seua posició avantatjosa com un nouvingut a Estats Units ho va ajudar a desenvolupar una enorme simpatia per aquells que lluitaven en les ciutats de la nació.
En 1874, Riis va aconseguir un treball de baix nivell per a un servei de notícies en la ciutat de Nova York, fent encàrrecs i ocasionalment escrivint històries. A l’any següent es va associar amb un petit periòdic setmanal en Brooklyn. Prompte va aconseguir comprar el periòdic als seus amos, que tenien gtandes dificultats financeres.
En treballar sense descans, Riis va canviar el periòdic setmanal havent-hi assolit millorar els seus guanys i va poder vendre-ho als seus propietaris originals traient beneficis. Va tornar a Dinamarca per un temps i va aconseguir que Elisabeth Gortz es casara amb ell. Amb la seua nova esposa, Riis va tornar a Amèrica.

00riis.jpg

 

Nova York i Jacob Riis
Riis va aconseguir un treball en el New York Tribune, un important periòdic fundat pel llegendari editor i figura política Horace Greeley . Després d’unir-se al Tribune en 1877, Riis es va convertir en un dels principals reporters del crim del periòdic.
Durant 15 anys en el New York Tribune, Riis es va aventurar en veïnats difícils amb policies i detectius. Va aprendre fotografia i, utilitzant tècniques primerenques de centelleig que incloïen pols de magnesi, va començar a fotografiar les condicions escuálidas dels barris pobres de la ciutat de Nova York.
Riis va escriure sobre la gent pobra i les seues paraules van tenir un impacte en la societat.
En usar intel·ligentment una nova tecnologia, la fotografia amb flaix, Riis podria tenir un impacte que anava més enllà del que escrivia per a un periòdic.
Amb la seua càmera, Riis va capturar imatges de xiquets desnutridos vestits amb parracs, famílies immigrants embossades en habitatges i carrerons plens de brossa i personatges perillosos.
Quan les fotografies van ser reproduïdes en llibres, el públic nord-americà es va sorprendre.

Publicacions importants
Riis va publicar la seua obra clàssica, How the Other Half Lives, en 1890. El llibre va desafiar les suposicions estàndard que els pobres eren moralment corruptes. Riis va argumentar que les condicions socials frenaven a les persones, condemnant a moltes persones treballadores a vides de pobresa extrema.
Com va influir l’altra meitat de les vides a alertar als nord-americans sobre els problemes de les ciutats. Va ajudar a inspirar campanyes per a millorar els codis d’habitatge, millorar l’educació, posar fi al treball infantil i altres millores socials.
Riis va guanyar prominència i va publicar altres treballs que advoquen per reformes. També es va fer amic del futur president Theodore Roosevelt , qui estava duent a terme la seua pròpia campanya de reforma en la ciutat de Nova York. En un episodi llegendari, Riis es va unir a Roosevelt en una caminada nocturna per a veure com els patrullers estaven realitzant els seus treballs. Van descobrir que alguns havien abandonat els seus llocs i eren sospitosos de dormir en el treball.

riisl.jpg

El llegat de Jacob Riis
Dedicant-se a la causa de la reforma, Riis va recaptar fons per a crear institucions per a ajudar als xiquets pobres. Es va retirar a una granja a Massachusetts, on va morir el 26 de maig de 1914.
Durant el segle XX, el nom de Jacob Riis es va convertir en sinònim d’esforços per a millorar les vides dels menys afortunats. És recordat com un gran reformador i una figura humanitària. La ciutat de Nova York ha nomenat un parc, una escola i fins i tot un projecte d’habitatge públic en el seu honor.